Es defineixen com a ciberatacs tots aquells intents de robar, alterar, exposar, inhabilitar, segrestar o destruir informació mitjançant l’accés no autoritzat als sistemes i mitjans informàtics. Aquests atacs poden tenir lloc amb una sèrie de tècniques com el phishing, el malware, el ransomware o la suplantació d’identitat, entre d’altres.
Els ciberatacs han esdevingut un risc constant per a l'ecosistema empresarial i és important promoure la ciberseguretat entre les empreses. En aquest sentit, t’exposem deu senzills consells que pots seguir per augmentar la teva ciberseguretat personal i professional i intentar reduir els riscos de ciberatac.
1. Identifica els teus riscos
El millor punt de partida és realitzar un examen, que pots portar a terme internament o bé a través d'un consultor extern, per identificar el teu grau de protecció i els riscos als quals estàs exposat.
2. Estableix mesures bàsiques de ciberseguretat
Dues accions bàsiques però molt efectives per augmentar el teu nivell de ciberseguretat són canviar sovint les contrasenyes (i no compartir-les mai) i instal·lar la doble autentificació quan facis servir l'accés remot.
3. Para atenció al teu software
Instal·lar un programa antivirus d’un proveïdor autoritzat i de confiança i mantenir actualitzat el sistema operatiu dels teus dispositius pot evitar possibles vulnerabilitats.
4. Formació i conscienciació
El 67 % dels ciberatacs tenen el seu origen en un error humà. La formació adequada pot ajudar a que tu i el teu personal col·laborador identifiqueu i eviteu aquesta amenaça.
5. Fes còpies de seguretat
És important no desar tota la informació sensible i les dades importants en un únic lloc, així com poder executar-les freqüentment en dispositius off-line, és a dir, no connectats al teu sistema.
6. Vigila les transferències
Controlar i revisar la informació financera és una de les mesures principals per evitar intromissions no desitjades en l’àmbit econòmic. Vigila els teus comptes diàriament i aplica-hi un procés de verificació a l’hora de fer-ne les gestions.
7. Controla els teus proveïdors
L'externalització també comporta riscos. A l’hora de contractar productes o serveis externs per augmentar la teva ciberseguretat i reduir el risc de ciberatac, confia només en empreses i entitats acreditades.
8. Protegeix la informació
Per resguardar millor les dades dels teus equips en cas de ciberatac, xifra la informació que sigui més sensible, custodia-la en carpetes protegides i no l'emmagatzemis tota en la mateixa ubicació.
9. Testeja els teus processos
Si has implementat mesures, ja siguis tu mateix o amb un proveïdor, per augmentar el teu nivell de protecció davant els ciberriscos, cal que verifiquis que funcionen. Una simple prova o test pot detectar errades o oblits en aquesta implementació.
10. Contracta una assegurança
Tot i que ningú pot garantir el 100 % de seguretat, una assegurança de ciberriscos et pot ajudar a reduir l'impacte d'un ciberatac i a fer que puguis continuar endavant més fàcilment amb la teva activitat.
A Medicorasse, en el nostre compromís amb la seguretat cibernètica, treballem amb les principals companyies especialistes del mercat per protegir el negoci de les pèrdues que es donen com a conseqüència d'un atac informàtic i que ofereixen amplis serveis de prevenció i resposta.
A més, hem habilitat a la nostra web l'accés a una primera avaluació de la seguretat de la teva empresa per obtenir una proposta asseguradora personalitzada. Hi pots accedir a través d'aquest enllaç.
Si ho prefereixes, pots sol·licitar més informació omplint el següent formulari i un assessor contactarà amb tu i et guiarà per contractar l'assegurança de ciberriscos que s'adapti a les teves necessitats.
Medicorasse, Correduría de Seguros del Col·legi de Metges de Barcelona SAU. CIF A 59498220. Domicili social al passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona. RM de Barcelona volum 20624, foli 211, full B10481, inscripció 1a. Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions clau J0928. Pòlissa de responsabilitat civil i capacitat financera de conformitat amb el Llibre II del Reial decret llei 3/2020, de 4 de febrer, que transposa la Directiva (UE) 2016/97, de 20 de gener, sobre la distribució d'assegurances.