Actualitat Medicorasse

Incapacitat permanent parcial, total i absoluta. Quina és la diferència?

Medicorasse

Comprendre les característiques dels graus d’incapacitat pot marcar la diferència entre una protecció adequada o una situació de vulnerabilitat econòmica davant d’un imprevist. Per això, t’ajudem a aclarir-ho tot plegat de forma entenedora. 
 

Incapacitat temporal vs. Incapacitat permanent  

Incapacitat temporal 

Comencem per aclarir una diferència bàsica: la incapacitat temporal es refereix a la situació en què una persona no pot exercir la seva activitat laboral durant un període limitat de temps, però es preveu una recuperació completa o quasi completa. És la baixa laboral a causa de qualsevol malaltia o lesió que, amb el tractament adequat, permet la reincorporació a la feina. 

Incapacitat permanent 

La incapacitat permanent és el reconeixement oficial de la situació d’una persona que, malgrat haver seguit el tractament mèdic prescrit, presenta importants reduccions anatòmiques o funcionals que disminueixen o anul·len la seva capacitat laboral de manera definitiva o previsiblement definitiva. 
 

Tipologies d’incapacitat permanent

La incapacitat permanent pot ser parcial, total o absoluta, segons el grau d’afectació en la realització d’una activitat laboral. Aquest grau, entre altres factors, és determinant per establir, en cada cas, l’import de la prestació econòmica i altres beneficis de la Seguretat Social i també per identificar les cobertures d’una assegurança de vida, d’accidents o de dependència.  

Incapacitat permanent parcial 

El treballador pateix una pèrdua funcional o física que redueix la seva capacitat laboral, però pot continuar realitzant les tasques fonamentals del seu treball. La persona no està completament incapacitada, tot i que hi ha una reducció en el rendiment normal de la seva feina.  

Incapacitat permanent total 

En aquest cas, la pèrdua de capacitats fa que la persona no pugui continuar exercint la seva professió habitual, però sí que pot dedicar-se a altres activitats laborals, en el mateix àmbit o en d’altres. L'impacte en el desenvolupament de les seves tasques laborals és més gran que en el cas de la incapacitat parcial, però encara hi ha la possibilitat de reorientar-se professionalment.  

Incapacitat permanent absoluta 

Aquesta és una incapacitat més greu, ja que impossibilita a la persona per mantenir qualsevol activitat laboral. La pèrdua funcional afecta la capacitat de desenvolupar qualsevol tipus de feina remunerada, independentment de les tasques que impliqui.  

Gran invalidesa

Quan parlem de gran invalidesa, ens referim a la situació en què la persona afectada no només no pot treballar en cap tipus de feina, sinó que també necessita de l’assistència d’una altra persona per dur a terme activitats bàsiques del dia a dia, com vestir-se o menjar.  

En resum: 

  • Incapacitat permanent parcial: reducció de la capacitat laboral, però amb la possibilitat de continuar realitzant  la seva professió o especialitat. 
  • Incapacitat permanent total: l’individu no pot treballar en la seva professió habitual, però pot treballar en una altra àrea o professió. 
  • Incapacitat permanent absoluta: la persona no pot realitzar cap activitat laboral de manera remunerada, ni en la seva professió habitual ni en cap altra. 
  • Gran invalidesa: la persona no pot treballar i a més necessita d’un tercer per  fer les tasques personals bàsiques. 


La incapacitat permanent a les assegurances 

La cobertura de les incapacitats permanents es contempla habitualment en les assegurances de vida, d’accidents o de dependència. Decidir-se per una opció asseguradora concreta, però, és un procés complex que requereix una anàlisi acurada tots els factors i necessitats d’una persona. 

Per això, és imprescindible comptar amb l'assessorament d'un expert o experta que ajudi a escollir la millor opció segons cada perfil personal i professional. 

A Medicorasse, t'oferim un assessorament professional especialitzat, gratuït i sense compromís, a més d’assegurar-te sempre amb les millors companyies. No dubtis a contactar amb nosaltres per resoldre qualsevol dubte o rebre informació personalitzada sobre les assegurances que millor s'adapten a les teves necessitats. Omple el següent formulari per sol·licitar més informació sense compromís.

Medicorasse, Correduría de Seguros del Col·legi de Metges de Barcelona SAU. CIF A 59498220. Domicili social al passeig de la Bonanova, 47, 08017 Barcelona. RM de Barcelona volum 20624, foli 211, full B10481, inscripció 1a. Dirección General de Seguros y Fondo de Pensiones clau J0928. Pòlissa de responsabilitat civil i capacitat financera de conformitat amb el Llibre II del Real Decret Llei 3/2020,de 4 de febrer, que transposa la Directiva (UE) 2016/97, de 20 de gener, sobre la Distribució d’assegurances.

Comparteix-ho: