A conseqüència del món digitalitzat que estem vivint, sorgeixen noves amenaces i riscos per a les empreses. L’exposició de les dades en xarxes i en infraestructures informàtiques/tecnològiques ha fet que el ciberdelinqüents posin a les empreses en el punt de mira com a font d’ingressos mitjançant l’extorsió, el robatori de dades i la paralització de l’activitat.
Un atac cibernètic pot paralitzar l’activitat i malmetre el correcte funcionament dels equips, processos i xarxes, comprometre dades personals i informació confidencial o fins i tot afectar la viabilitat econòmica o logística del propi negoci.
Avui dia, amb la irrupció de la pandèmia, és conegut que moltes empreses s’han adaptat al treball a distància sovint des de dispositius que no tenen la seguretat mínima recomanada i que es converteixen en perfectes vies d'entrada per a un delinqüent cibernètic
Com afecten els ciberriscos a les empreses?
Actualment els riscos cibernètics són més perillosos que els riscos convencionals, ja que ocasionen danys més elevats en la salut financera i el benestar de les empreses. Algunes de les principals conseqüències d’un ciberatac són:
- Paralització d’activitat: si una empresa és víctima d’un atac cibernètic, pot aturar el negoci de tal manera que suposi un cost econòmic afegit.
- Ciberextorsió: els ciberdelinqüents demanen un rescat econòmic per tal de desbloquejar els accessos i reprendre l’activitat.
- Pèrdua de reputació i de valor de marca: es dona als clients una mala imatge que pot afectar la visió que tenen de l’empresa o servei als seus clients.
- Pèrdua de dades i responsabilitat de dades de tercers.
En aquest context, és urgent per a aquestes organitzacions desenvolupar entorns digitals, tecnològics i a distància segurs que previnguin qualsevol tipus de ciberamenaça futura.
Què pot fer l’empresa per prevenir els ciberatacs?
Els ciberriscos són canviants i cada cop més difícils de preveure. El que sí està en mans de les empreses és protegir-se per reduir al mínim els danys ocasionats i poder gaudir de tranquil·litat en cas de sinistre a través d’una assegurança de ciberriscos. Les despeses que suposen la recuperació de les dades o sistemes i la substitució o reparació dels equips són molt elevades.
Si voleu prevenir un atac cibernètic i minimitzar-ne les conseqüències és important tenir uns hàbits concrets, coneguts com a higiene digital o ciberhigiene:
- Establir polítiques sobre l’ús dels dispositius a l’oficina i en mobilitat, incloent-hi l’accés remot a equips o servidors.
- Habilitar un sistema d’accés a la informació limitat, en el qual cada treballador compti amb els permisos per consultar i disposar de la informació.
- Assegurar l’ús de contrasenyes robustes i individuals, que es canviïn amb freqüència i no es comparteixen ni es reutilitzin.
- Implementar processos de formació i educació perquè tots els empleats siguin conscients dels ciberriscos. Cal recordar que qualsevol empleat pot ser víctima d’un ciberatac.
- Posar en marxa polítiques d’ús i accés a la informació, així com mesures per protegir-la.
- Dur a terme còpies de seguretat amb freqüència.
- Mantenir els equips actualitzats, incloent-hi el software i els antivirus.
- Sempre que sigui possible, tenir un sistema d’autentificació en dues passes.
- Comptar amb programaris de protecció com antivirus i tallafocs.
Com et protegeix una assegurança de ciberriscos?
Des del sector de l’assegurança som conscients de la gravetat d’aquests riscos. Per això, actualment, existeixen assegurances dissenyades per protegir qualsevol negoci davant d’aquests atacs, que habitualment ofereixen les següents garanties:
- Actuacions immediates i de contingència per a frenar al més aviat possible el ciberatac que ha rebut l'empresa.
- Gestió dels incidents a conseqüència del problema: es procedeix a la recuperació de dades electròniques i es repara o reemplaça la maquinària.
- Responsabilitat Civil enfront de tercers, Responsabilitat enfront d'organismes reguladors, Responsabilitat per publicacions a internet, sancions relacionades amb la indústria de targetes de pagament (PCI) i direcció jurídica.
- Compensació de les despeses que es produeixen durant la gestió de l’incident.
- Cobertura de les pèrdues de la interrupció de l’activitat després d’una fallada de seguretat.
- Cobertura de les despeses d’assessorament legal davant de possibles procediments administratius oberts després de l’incident.
- Quant a les possibles pèrdues que el negoci pogués sofrir, s'assegura un capital com a pèrdua de beneficis i un altre com a pèrdua de beneficis derivada de proveïdors.
- Tant els incidents que els atacants poguessin cometre a través de ciberextorsió com els fraus cibernètics (informàtics, per robatori i suplantació d’identitat i per enginyeria social) que patís l'empresa, quedarien coberts.
A més, les ciberassegurances acostumen a garantir l’acompanyament d’experts durant la gestió de la crisi i solen incloure serveis addicionals com la reparació de sistemes, la recuperació de dades o l’eliminació de programari maliciós.
En definitiva, els ciberdelinqüents utilitzen cada vegada més les pimes vulnerables com a punt d'entrada a les grans empreses i, per tant, tot negoci pot arribar a patir un contratemps d’aquestes característiques.
Com et pot ajudar Medicorasse?
Si vols minimitzar les conseqüències d’un ciberatac i que el teu negoci torni a funcionar com més aviat millor, no dubtis en contractar una assegurança de ciberriscos. A Medicorasse comptem amb un equip altament especialitzat que avaluarà les circumstàncies de la teva empresa i t'assessorarà i et guiarà per contractar l'assegurança de ciberriscos que s'adapti a les teves necessitats. En cas que estiguis interessat a rebre més informació de forma gratuïta i sense compromís, et convidem a omplir el següent formulari i un assessor contactarà amb tu.
Medicorasse, Correduría de seguros del CMB S.A.U. NIF A-59498220. Domicili social: Pg Bonanova 47, 08017 Barcelona. Clau de la DGSFP J0928. Pòlissa de Responsabilitat Civil i capacitat financera d'acord amb l’art. 157 del RDL 3/2020, de 4 de febrer, de transposició de la Directiva (UE) 2016/97, sobre la distribució d’assegurances.